Bolan spolni odnos

Vaginizam: kad se žena prestraši seksa

30.07.2012 | Antonio B

Nehotični grč mišića, koji stegne ulaz u rodnicu, vrlo je neugodna stvar koja ženi onemogućava normalnu spolnost.

 

 

vaginizam

Vaginalni grč toliko stegne međunožje da penetracija postane praktički nemoguća. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Strah od spolnog odnosa

Vaginizam, dakle grč mišića na ulazu u rodnicu, aktivira se kod pokušaja spolnog općenja, što penisu onemogućava ulazak u rodnicu. Taj grč doslovno stisne i zatvori rodnicu i nemoguće ju je otvoriti. Uglavnom je živčanog porijekla, a do njega dolazi zbog raznih strahova povezanih sa seksom. Može se raditi o strahu pred samim spolnim odnosom, što može biti posljedica nekog neugodnog iskustva iz mladosti. Možda spolnog nasrtaja unutar obitelji, silovanja ili je to posljedica vrlo nasilnog i egoističkog partnera.

Strah od gubitka nevinosti

Do vaginalnog mišićnog grča često dolazi kod djevice koje čeka gubitak nevinosti. Onih, koje se opako bije prvog prodora penisa u vaginu i koje su uvjerene da će umrijeti od bolova. Problem može biti i u nedostatku godina, dakle u činjenici da djevojka želi izgubiti nevinost, a još na to nije u potpunosti spremna. To želi učiniti zato jer misli da je za to došlo vrijeme i zato što su to prije nje učinile gotovo sve njene suučenice.

Strah od trudnoće i osjećaj krivnje

Mnoge se djevojke boje trudnoće, zbog čega im se može dogoditi vaginizam. Dakle, grčenje mišića donje trećine vagine. Ništa se neće promijeniti i ako partner upotrijebi kondom, jer se radi o paranoidnom strahu koji sprečava normalnu spolnost. Kod tako isprestrašene žene niti uzimanje kontracepcijskih tableta neće puno pomoći, jer se radi o strahu ukorijenjenom u glavi, kod kojeg racionalno razmišljanje previše ne pomaže. Isto je tako sa ženama koje muči osjećaj krivice. Možda zbog toga što varaju svog partnera? Ili zbog toga što misle kako su zbog seksa grješne? Kod njih se vaginizam može dogoditi kod drugog seksa, a što je posljedica onog prethodnog, koji je u njihovoj glavi bio sporan.

Do rješenja masturbacijom

U većini je slučajeva nužan razgovor s liječnikom ili stručnjakom, koji će ženi objasniti vagininu važnost za spolno združivanje i uvjeriti je kako su njeni strahovi potpuno suvišni. Dakle, vaginizam je vrlo sličan impotenciji. Posebno onoj nastaloj zbog psihičkih uzroka. I kod nje je potreban razgovor i razumijevanje partnera. Inače, žena koju muče vaginalni grčevi, može si pomoći i sama. Možda je najbolje da to napravi tijekom masturbiranja, kada joj grč uhvati prst ili vibrator. Tada neka se pogleda u ogledalo. Treba se tako namjestiti da u ogledalu dobro vidi što se to događa u njenoj vagini. Može upotrijebiti lubrikant i vaginu dobro ovlažiti. To znači da će, usprkos grču, moći prodrijeti u vaginu, ako ne drugime, a ono barem malim prstom. Općenito, ženi s takvim problemima bi bilo pametnije na neko se vrijeme odreći penetracije i prihvatiti se upoznavanja vlastite anatomije. Na taj će način, možda, doći do rješenja i bez liječnikove pomoći.

Penetraciju malim prstom započnite polagano

Kod uklanjanja vaginizma nadasve je potrebno strpljenje, što znači da za masturbaciju treba odvojiti dovoljno vremena. Kao što smo već rekli, za početak je najbolji mali prst, ili neki drugi vrlo tanak predmet, koji će vrlo polagano prodirati u vaginu. Ako ne ide, ne ide, ali žena ne smije odustati. Treba pokušavati stalno iznova, a vaginu treba održavati vlažnom lubrikantom ili slinom. Ako pri tome doživi orgazam neka ne prestaje, već nastavi tako dugo dok grč malo ne popusti i raširi ulaz u vaginu. slijedeći puta neka pokuša s nečim malo širim, ili s debljim prstom. Na taj će se način pomalo naviknuti na penetraciju te će ponovno moći s partnerom doživjeti sve tražene užitke.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!