Menstruacija i seks

Može li seks za vrijeme menstruacije biti opasan?

25.02.2013 | K. Ž.

Neki izbjegavaju seks za vrijeme menstruacije. A postoje li neki opravdani razlozi zbog kojih se tada ne bismo trebali seksati?

 

 

seks za vrijeme menstruacije

Mnogi se ljudi pitaju ne bi li se bilo bolje suzdržati od seksa za vrijeme menstruacije. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Uz menstruaciju je povezano dosta mitova i zabrana što ih djevojke, ali i dečki slušaju cijeli život i koje su se ukorijenile u našu svijest. Za vrijeme menstruacije žena se navodno ne bi trebala kupati i prati kosu, a nekada su u tom razdoblju morale ostajati kod kuće, jer se smatralo kako je menstrualna krv opasna i treba je izbjegavati. Iako se danas sve to smatra beznačajnim praznovjericama, mnogi parovi još uvijek izbjegavaju seks za vrijeme menstruacije, jer nisu baš sigurni postoje li neki opravdani razlozi za suzdržavanje u tim danima. A neki naprosto ne podnose krv i pri pomisli na seks na krvavim plahtama jednostavno im pada mrak na oči. No može li doista seks za vrijeme menstruacije za ženu i njenog partnera biti opasan ili je to još jedan od mitova vezanih uz mjesečnicu svake žene?

Seks za vrijeme menstruacije može biti još bolji

Ako ne podnosite pogled na krv, možete se zadovoljiti i na neki drugi način. Možete pokušati s uzajamnom masturbacijom i također s analnim seksom, pri čemu ćete izbjeći krvavo iskustvo. A ako ste među onima što ih malo krvi tijekom seksa ne smeta, možete odahnuti. Seks za vrijeme menstruacije naime nije ništa opasniji od onoga za „suhih“ dana. Upravo suprotno, seks i orgazam opuštaju mišiće, što blagotvorno utječe na ženu ako ima menstrualne bolove. Penetracija će biti bitno lakša jer je rodnica dodatno navlažena krvlju, a žena zbog nabreklosti rodnice i klitorisa doživi izuzetno intenzivan orgazam. Unatoč tim blagotvornim učincima ne smijete zaboraviti na sigurnost. Ako se seksate s nepoznatom osobom, u svakom je slučaju preporučljiva zaštita od spolno prenosivih bolesti čak i ako nema menstruaciju, a inače nema nikakvih dokaza da bi se za vrijeme menstruacije spolne bolesti mogle prenositi u većoj mjeri. Niti žena za vrijeme menstruacije nije podložnija za bolesti nego inače, no ipak ne treba zaboraviti na zaštitu. Ona je potrebna prije svega kako biste se zaštitili od bolesti i dakako i od neželjene trudnoće. Naime, pogrešno se smatra da tijekom menstruacije žena ne može zanijeti, zato se radije zaštitite na odgovarajući način nego da rizikirate. A inače se tijekom seksa u danima menstruacije možete ponašati isto kao inače.

Čisto i izvedivo

I oralni seks je za vrijeme menstruacije potpuno izvediv i – nećete vjerovati – može biti potpuno čist. Prije nego se muškarac spusti među njene noge, neka si žena pod tekućom vodom lagano opere ulaz u rodnicu i umetne tampon. On će upiti skoro svu menstrualnu krv, s kojom muškarac tijekom oralnog zadovoljavanja svoje drage neće imati nikakvog posla. No nije najpreporučljivije umetati jezik u njenu vaginu ako u potpunosti želite izbjeći krv. Vrlo je učinkovita i diafragma, koja djeluje kao brana maternice i tako spriječava istjecanje krvi. Možete koristiti i primjerice menstruacijsku čašicu, koja također zadrži krv. A ako odaberete tampon, nikako ga nemojte zaboraviti izvaditi prije spolnog odnosa, jer se može dogoditi da umjesto seksualnog tetošenja žurite ginekologu kako bi potražio izgubljeni tampon. Jednako tako morate prije seksa odstraniti i menstruacijsku čašicu koja je namijenjena samo za zadržavanje krvi i zato nije prikladna za vaginalni spolni odnos.

Kako se prihvatiti seksa u tim danima

Kako tijekom predigre, tako i za vrijeme stvarnog spolnog odnosa za vrijeme menstruacije treba se pridržavati nekih savjeta, koji će pomoći da izbjegnete nepotrebnu nečistoću:

-         na krevet odnosno tamo gdje ćete se seksati rasprostrite ručnik, kako biste izbjegli pogled na krvave mrlje. Najbolji će biti ručnik crne ili tamno crvene boje, na kome krv praktički neće biti vidljiva.

-         pri ruci imajte vlažne rupčiće ili mokri ručnik, kako biste nakon seksa mogli obrisati krv s penisa.

-         ako muškarac ne voli vidjeti krv na svom penisu, žena može koristiti dijafragmu koja spriječava istjecanje krvi. Unatoč tome neki parovi iznad svega uživaju u osjećaju penetracije za vrijeme menstruacije.

-         možete pokušati i sa seksom ispod tuša. Tako će voda stalno ispirati mentrualnu krv i seks će miti maksimalno moguće čist.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!