Riječi za vrijeme seksa

Što vulgarno izražavanje govori o nama?

31.07.2012 | Tjaša Babič

"Popuši mi ga! Pička!" Jesu li takve riječi dio vašeg vokabulara? Što zapravo govore?

 

 

psovke

Psovke što ih najčešće koristimo najčešće tretiraju ženu s ponižavanjem. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Puno sam puta čula kako Hrvati nemaju »prave« psovke. »u tri čina«, »u frišku figu« i slično jednostavno nisu dovoljno sočne, odnosno prekrute su da bismo ih mogli smatrati vjerodostojnim psovkama. To dakako ne znači da Hrvati z veseljem ne koriste baš sočne psovke, što su ih posudili i vrlo uspješno uveli u svakodnevni vokabular.

Tako se danas riječ »kurac« potpuno normalno koristi i silazi s jezika bez da smo toga uopće svjesni. Isto je tako s »jebo te ja ludoga«, da engleske psovke i ne spominjemo.

Što psovanje govori o nama?

Najprije to da Hrvati jako vole u inozemstvu pokupiti provjerene stvari, da nisu inovativni i da im se sve hrvatsko čini smiješno. A govori i nešto više. Ne samo o nama osobno, ne samo o Hrvatima, nego o svima koji tako s veseljem, da ne kažem s ponosom, izbacuju psovke iz usta jednu za drugom - za izražavanje ljutnje, frustracije ili komentiranje čisto svakodnevne situacije koriste se izrazi povezani sa spolnošću. Psovke i seksualni izrazi se međusobno »prekrivaju«. Najzanimljivije je da se s tim izrazima razbacuju oni koji su inače u spolnosti prilično zakočeni. Primjerice Indijanci, koji prema spolnosti imaju manje represivan odnos, i za izražavanje frustracija koriste drugačije izraze.

Psovke: Pička odnosno pizda

Pička odnosno pizda razgovorni je izraz za žensko spolovilo. A izražava i osobu koja je nemoćna, bojažljiva, kukavica..podmukla, prevarantska... svakako ne osoba, koja bi bila poštovanja i hvale vrijedna. Nije da se baš hvatamo za riječi, ali što ćemo kada riječi nisu samo riječi. U riječima se odražava štošta, kroz riječi se transformira puno nesvjesnog, riječi mogu biti pokretačka snaga za postupke. Riječi imaju svoju moć. Uvjeravaju nas. U što nas dakle uvjeravaju psovke što ih koristimo? Da je žena i sve s njom povezano nejako i bojažljivo. Ili po novom: da je zbilja dobra mačka, ako je označimo s tako ponižavajućim izrazom?

Psovke: Popuši mi ga!

Popuši mi ga (ili puši kurac - a možemo razgovarati i na engleskom i reći suck my dick) još je paradoksalnija psovka. Nešto, što bi trebalo biti stvar užitka, predavanja, shvaćamo kao kaznu, kao čin poniženja. Da li je pušenje doista tako velika kazna da se time moramo verbalno šamarati? »Popuši mi ga« je druga strana iste medalje, koja ženu stavlja u nezahvalan položaj u spolnosti. Žena je ona, koja nosi tu bojažljivu pičku i žena je ta, koja radi ono s onim tamo dolje. Da, kada ne psujemo poput kočijaša, o spolnosti se izražavamo vrlo sterilno, što također ukazuje na naš negirajući odnos prema spolnosti. Zar nešto ne valja s pušenjem, ženom ili društvenim shvaćanjem spolnosti? Možda toga nismo svijesni, ali sve te riječi ne koriste se tek tako, slučajno, tako rasprostranjeno. Ako pogledamo iskreno, ipak ne izražavaju opće stanje shvaćanja žene i njene seksualnosti u društvu?

Psovke: Poliži mi je

Kako često čujete »Poliži mi je«? Ja još nisam. I pitam se nije li to zato, jer žene svoja spolovila ne shvaćaju kao bič božji ili zato jer žene ne znaju zahtijevati lizanje tako samosvijesno kao muškarci pušenje, ili žene svoje spolne organe previše cijene. No, u ovo posljednje iskreno sumnjam. »Jebo oca« zvuči još egzotičnije i neobičnije.

Kroz psovke se vidi da u našoj kulturi nema gorega nego biti žena. Dakako, ne kroz sve psovke, ali mirne duše možemo reći da kroz većinu. A svakako je sudeći po psovkama gore biti žena neego muškarac.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!