Seks poslije poroda

Promijeni li se i koliko seks poslije carskog reza?

3.02.2009 | Tjaša Babič

Ne samo vaginalni, već i porod pomoću carskog reza ostavlja posljedice koje zahtijevaju određen oprez prije upuštanja u spolni odnos.


Bez obzira na vrstu poroda preporučljivo je da se neko vrijeme suzdržite od seksa.(jlp)

Bez obzira na vrstu poroda preporučljivo je da se neko vrijeme suzdržite od seksa.(jlp)

 

Carski rez

Za tijelo je svaki porod iscrpljujući. Isto (ako ne i više) vrijedi za carski rez. Možda je sam porod lakši, ali je carski rez u svakom pogledu jednako vrijedan kao onaj "pravi" porod.   Kada govorimo o porodu i Opens internal link in current windowseksu nakon poroda, najčešće mislimo na vaginalni porod.


Međutim, oprez je potreban i nakon carskog reza. Isto je tako preporučeno vrijeme "mirovanja", tijekom kojeg se ne preporučuje imati spolne odnose. Kao što znamo, i u ovom se slučaju javljaju različite teorije i uvjerenja. Tako se barata sa uzdržavanjem u trajanju jednog pa sve do šest tjedana. To je vrijeme koje je potrebno da bi rez u potpunosti zarastao i u kojem bi prestalo Opens internal link in current windowvaginalno krvarenje. Uvriježeno je mišljenje kako ne bi trebalo imati spolne odnose tako dugo dok se maternica veličinom ne vrati na onu prije poroda, te da se zatvore vrata maternice, jer u protivnom spolni odnos može uzrokovati upalu.


Nakon poroda ženino tijelo treba vrijeme za oporavak.(jlp)

Nakon poroda ženino tijelo treba vrijeme za oporavak.(jlp)


Kada se upustite u prvi seks nakon carskog reza, o kojim čimbenicima morate voditi računa?


Iako ste dobili zeleno svjetlo za prepuštanje seksu, svejedno o nekim stvarima morate voditi računa. U svakom slučaju još uvijek morate paziti na rez. Ako je mekan i osjetljiv, preporučljivo je odabrati položaj u kojem nećete dodirivati šav. Najprimjereniji su oni položaji u kojima je žena gore ili na boku.   Tijekom seksa se mogu pojaviti vaginalni bolovi usprkos tome što se porod nije odvijao vaginalno. Vaginalni se bolovi nakon carskog reza pripisuju hormonalnim promjenama.
Naravno, i u slučaju carskog reza za ugodniji spolni odnos vrlo je važna upotreba lubrikanta, pogotovo ako žena još uvijek doji.


Prihvatite se milovanja njenog tijela jer orgazam nije zabranjen.(jlp)

Prihvatite se milovanja njenog tijela jer orgazam nije zabranjen.(jlp)


Orgazam bez penetracije


Ako ste stvarno zaželjeli seks i rado bi se prepustili svom partneru, možete se upustiti u sve one oblike spolnih odnosa kod kojih ne dolazi do penetracije. Orgazam nije zabranjen, osim ako vam uzrokuje bolove i neugodu. Uostalom, orgazam možete postići na cijeli niz drugih načina: Opens external link in new windowmasažom klitorisa, Opens internal link in current windowstidnih usni, možda i Opens internal link in current windowmasažom prsa, pogotovo ako zbog dojenje nisu previše osjetljiva, masiranjem tijela...