Prekinuti seks

Kod prekinutog spolnog odnosa muškarac izvadi spolni ud iz rodnice prije nego što dođe do izlijevanja sjemene tekućine. Prekinuti odnos je manje pouzdana kontracepcijska metoda, jer spermatozoidi mogu biti i u predsjemenskoj tekućini i ipak može doći do oplodnje. Pogledajte sljedeći video...

Prekinuti je spolni odnos vrlo loša kontracepcija!

29.08.2011 | Izabela M

Parovi ga prakticiraju već više desetaka tisuća godina, opisan je čak u Bibliji, no još uvijek je to jedna od najlošijih metoda kontracepcije.

 

 

prekinut spolni odnos

Kod coitusa interruptusa muškarac izvlači penis iz vagine čim osjeti da se približava ejakulacija. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Coitus interruptus su koristili već Hebrejci

Ljudi su se tom vrstom kontracepcije služili još prije više desetaka tisuća godina i ta je metoda bila glavni način kontracepcije među Hebrejcima. Od bitnog je značaja bilo otkriće veze između spolnog odnosa i začeća djeteta. Riječ je o spolnom odnosu, kod koga muškarac u trenutku kada osjeti da se približava ejakulacija, penis brzo povuče iz vagine i ejakulira po partnerici ili pored nje umjesto u njenu rodnicu. Dakle, riječ je o spolnom odnosu s povlačenjem, što spriječava neželjenu trudnoću. Coitus interruptus je spomenut i u Svetom Pismu, gdje se kaže sljedeće: »Tada je Juda rekao Onanu: 'Pođi do bratove udovice i uzmi ju kao bratov brat, kako bi osigurao potomstvo svome bratu!' A budući da je Onan znao da potomstvo neće biti njegovo, istresao je sjeme na tlo svaki puta kada bi odlazio k njoj, kako ne bi dao potomstvo svome bratu.« (Geneza 38:8)

Da li je prekinuti odnos doista učinkovit?

Od svih kontracepcijskih metoda coitus interruptus ima najveći postotak neuspješnosti, jer ne uspijeva u približno 20 posto slučajeva. Prekinuti spolni odnos svakako nije najpouzdaniji način čuvanja od neželjene trudnoće, a glavni je razlog za to predsjemena tekućina, koja se izlučuje iz penisa u stanju uzbuđenosti. Izlučuje se tijekom spolnog odnosa bez da bi muškarac toga bio svijestan i sadrži spermatozoide. Broj spermatozoida u tekućini je još veći ako je muškarac nedavno ejakulirao, i svaki od njih može već biti na putu do jajašca još prije nego što muškarac doživi orgazam. Osim toga, pri izvođenju coitusa interruptusa potrebna je velika sposobnost samokontrole kod muškarca. Mladi i neiskusni muškarci često se u trenutku ekstaze teško povuku blagovremeno.

Te tehnike ima sve manje

Istraživanja su pokazala da je takav način vrlo omiljen u Italiji, Turskoj i u zapadnoj Aziji, a tijekom zadnjih desetljeća njegova omiljenost u svijetu opada zaslugom drugih kontracepcijskih metoda. Istraživanje u Iranu je pokazalo da područja s češćom primjenom coitusa interruptusa kao načina kontracepcije nemaju i viši natalitet. Puno ovisi i o ženskom ciklusu, jer plodnost varira i jednom postoji veća mogućnost začeća, a drugi puta manja. U dosta navrata strast i uznesenost naprave svoje i na kraju splet okolnosti dovede do toga da paru coitus interruptus ostane jedina mogućnost za spriječavanje začeća.

Prednosti i nedostaci prekinutog spolnog odnosa

Kod coitusa interruptusa oba partnera mogu iskusiti potpuni užitak, a također mogu dijeliti i kasnije frustracije zbog prekinutog spolnog odnosa u slučaju da dođe do začeća. Žena želi da muškarac ostane u njoj što duže, što partnera može jako zanijeti. A inače je prednost te metode što nema unosa dodatne količine hormona u žensko tijelo, kao što je to slučaj kod kontracepcijskih tableta. Nema niti ostalih tjelesnih posljedica kao na primjer kod kondoma, koji mogu izazvati alergiju. Loša strana prakticiranja prekinutog spolnog odnosa svakako je izloženost spolno prenosivim bolestima. Dugoročno također može uzrokovati konstantnu spolnu nezadovoljenost, jer partneri nikada ne mogu opušteno doživjeti orgazam. 

Kada je prekasno, zataji i ispiranje rodnice raznim sredstvima

Spermatozoidi se u sjemenoj tekućini pokreću vrlo brzo i u trenutku dopru do ženskog jajašca. Mogućnost trudnoće je vrlo visoka sredinom ciklusa, dakle u vrijeme ovulacije. Upravo zato je bilo kakva mjera nakon neuspješnog coitusa interruptusa uzaludna, jer je najvjerojatnije već došlo do začeća. Mnoge žene nakon toga ipak pokušavaju začeće spriječiti ispiranjem rodnice vodom, octom ili limunovim sokom, ali svaki pokušaj je neuspješan.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!