Hitna kontracepcija

Urgentnu kontracepciju ili hitnu kontracepciju nakon spolnog odnosa (postkoitalnu) žena uzima u slučaju nezaštićenog spolnog odnosa, ako kondom pukne ili se skine. Žena je mora uzeti što prije nakon spolnog odnosa, najkasnije u roku od pet dana. Pogledajmo kako djeluje...

Koje kontracepcijske pilule izabrati?

11.05.2009 | Izabela M

Koje kontracepcijske pilule izabrati? Želite saznati kako djeluju i što sadrže različite vrste kontracepcijskih pilula?

 

 

kontracepcijske tablete

Najprimjereniji oblik kontracepcije određuje ginekolog. (jlp)

 

Pratite nas na Facebooku!

 

Odabir sastava, oblika i vrste kontracepcijske pilule ovisi od pojedinca do pojedinca, a konačna odluka ovisi o ginekologu. Cilj odabira je minimalan unos hormona u tijelo i osiguravanje redovitog menstrualnog ciklusa. Kontraceptivi onemogućavaju trudnoću tako da spriječavaju ovulaciju, utječu na sluznicu i vrat maternice tako da sjemena tekućina ne može nastaviti put, utječu na maternicu da ona ne može prihvatiti oplođeno jajašce ili utječu na jajovode. Osim prednosti imaju i neželjene nuspojave.

Kakve kontracepcijske tablete poznajemo?

Kombinirani kontraceptivi, dakle oni koji sadrže estrogen i progesteron, su osim operativnih zahvata najučinkovitiji u sprečavanju začeća te su raspoloživi u obliku tabletica. Poznajemo monofazne, bifazne, trifazne tablete i tablete za 91-dnevni ciklus. Žena može početi sa ovom vrstom kontracepcije tek nakon odobrenja ginekologa koji određuje vrstu tableta i odobrava prekidanje uzimanja na želju pacijentice. Tablete se može kupiti isključivo na recept.

Monofazne kontracepcijske tablete

Monofazne kontracepcijske tablete sadrže i estrogen i progesteron i sastoje se od kompleta za cijeli ciklus, dakle 21 dan. Iste su boje i najprimjerenije su za mijenjanje menstrualnog tjedna. Nakon 21 dana uzimanja slijedi 7-dnevna pauza tijekom koje se javlja mjesečnica. Ako žena želi iz nekog razloga dobiti menstruaciju tjedan dana prije nego obično, jednostavno ispusti zadnjih sedam tableta u tablici. Kada želi menstruaciju dobiti kasnije, nakon upotrebe jedne tablice tableta bez prekidanja nastavlja sljedeći dan s drugom tablicom. Između dviju tablica se u rijetkim slučajevima pojavljuje blago krvarenje. Gotovo sve kontracepcijske tablete u Hrvatskoj su monofazne.

Bifazne kontracepcijske tablete

Bifazne kontracepcijske tablete sadrže dvije različite doze progesterona. Količina progesterona se negdje na polovici ciklusa poveća, dok količina estrogena ostaje jednaka tijekom cijelog ciklusa. Stručnjaci poručuju da bi u nekim slučajevima nedostatak bifaznih kontracepcijskih tableta u usporedbi s trifaznima moglo biti povećano krvarenje tijekom menstruacije, iako nemaju čvrstih dokaza za to.

 


kontracepcijske tablete, kontracepcija

Najpouzdaniji kontraceptivi su kontracepcijske tablete. (jlp)

 

Trifazne kontracepcijske tablete

Trifazne kontracepcijske tablete postupno povečavaju dozu estrogena tijekom ciklusa. Neke povećavaju dozu progesterona. U slučaju da žena upotrebljava trifazne kontracepcijske tablete i želi promjeniti datum menstruacije, postoji veća vjerojatnost da će se pojaviti krvarenje kao pri upotrebi monofaznih tableta koje tijekom cijelog ciklusa imaju jednaku količinu oba hormona. Trifaznih tableta je 28 i postoje u četiri boje: bijela, svjetloplava, plava i zelena. U zelenim tableticama nema uopće hormona i više manje se koriste kao placebo.

Tablete za 91-dnevni ciklus

Radi se o monofaznim kontracepcijskim tabletama koje su odobrene za 91-dnevni ciklus na svakodnevnoj bazi, koje zadržavaju menstruaciju za 84 dana. Korisnice imaju mjesečnicu samo jednom u tri mjeseca, ali u puno slučajeva obavještavaju o povremenim blagim krvarenjima odnosno mrljama na gaćicama.

Urgentna odnosno 'jutranja' tableta

To je oblik kontracepcije, koji je izlaz u nuždi nakon nepredviđenog spolnog odnosa ili silovanja, tijekom kojega je došlo do neželjene ejakulacije sjemene tekućine u vaginu. Potrebno je uzeti dvije tablete što prije nakon spolnog odnosa (najkasnije 120 sati) i još dvije 12 sati nakon prve dvije uzete tablete. Ako žena urgentnu kontracepciju uzme prekasno, moguće je začeće koje je nemoguće zaustaviti.

Kontracepcijski flaster

Flaster je potrebno nalijepiti na rame, gornji dio ruke, stražnjicu ili trbuh. Kod žena koje teže više od 90 kg flaster će biti manje učinkovit. Svaki tjedan je potrebno nalijepiti nov flaster, a četvrti tjedan je bez flastera i to je menstrualni tjedan. Kontracepcijski flaster može imati neke nuspojave, među kojima su menstrualne nepravilnosti, dobivanje na težini, nestabilno raspoloženje i nadraženost kože, u okolici flastera.

 

Više na temu Kontracepcijske tablete pročitajte u Enciklopediji seksualnosti!