Analni seks

O analnom seksu postoji mnoštvo predrasuda, pa i strahova. Najprije treba prevladati osjećaj eventualne nelagode - što je obično povezan s osjećajem nečistoće, a kod muškaraca posebno s predrasudom da zbog želje za analnim seksom imaju homoseksualne sklonosti –  zatim se treba, ukoliko doista želite analni seks, još samo dodatna hrabrost i naučiti kako da počnete. Video o analnom seksu pri tome će vam zacijelo biti od pomoći.

Siguran analni seks

22.12.2010 | T. F.

Zbog zadovoljstva kojeg analni seks pruža partnerima, prakticira ga sve više ljudi. Pročitajte kako se upustiti u analni seks što sigurnije!

 

 

analni seks

Analni seks je od davno prestao biti tabu. (PhotoXpress)

 

Pratite nas na Facebooku!

 

Analni seks već odavno nije tabu ili rijetkost. Prakticira ga čak četvrtina spolno aktivnih žena i istospolno orijentiranih muškaraca (što je 4 – 13% svih muškaraca). Naravno, i kod takvog se oblika spolnog odnosa možemo zaraziti spolno prenosivim bolestima, poput: anogenitalnih bradavica, upale debelog crijeva - klamidijskog proktitisa i rektalne gonoreje, upala kože oko anusa zbog zaraze virusom herpes simpleks, gljivična oboljenja kože oko anusa i debelog crijeva. Zbog toga moramo biti posebno oprezni s odgovarajućom zaštitom!

Kako imati siguran analni seks?

Kod ovog oblika spolnog odnosa veliku važnost ima predigra, jer predstavlja rizik od zaraze spolno prenosivim bolestima. Zbog toga moramo biti vrlo oprezni već kod ljubljenje i slinjenja anusa te trljanju penisom, jer na taj način predejakulat dolazi u dodir s anusom. Te se izlučevine, iako je penis u kondomu, kod penetracije unose u debelo crijevo. Zbog toga u otvor anusa prstom nanesemo lubrikant i nježno izmasiramo. Za to nisu preporučljive uobičajene kreme ili ulja, jer mogu uzrokovati poroznost i propusnost kondoma. Najbolja je upotreba lubrikanta na vodenoj bazi.

Da li se spolno prenosive bolesti mogu izliječiti?

Većina da. Što se prije otkriju, lakše ih le liječiti. Kod drugih, kao što je recimo infekcija HIV-a, pravovremeno liječenje produljuje život, odgađa bolest, umanjuje mogućnost prenošenja bolesti i poboljšava kvalitetu života.

Može li doći i do drugih problema?

Može. Nakon analnog seksa možete primijetiti mrlje krvi. One obično nastaju zbog nadražaja unutrašnjih hemoroida, a moguće je i da je nastala ranica. Ako je nastala rana, tada će se prilikom vršenja velike nužde pojaviti bol. Ukoliko nema boli nakon nužde, možete biti mirni. Vrlo je mala mogućnost da je prilikom analnog seksa došlo do puknuća sfinktera. U svakom slučaju nije suvišno upozorenje da analnom seksu pristupate vrlo polagano, nježno i uz upotrebu velike količine lubrikanta. Ako partnericu boli radije prestanite, te pokušajte kasnije, kada će partnerica biti psihički bolje pripremljena.

Gdje možemo potražiti pomoć?

Ako primijetite bilo kakve promjene u okolici anusa, u debelom crijevu, na glaviću muškog spolnog uda, na mošnjama, unutrašnjoj strani butina, na stidnim usnama, u vagini, ili u njenom otvoru, tada bez odlaganja posjetite svog doktora, koji će vam napisati uputnicu za Kliniku za dermatovenerologiju, u kojoj rade testiranja na spolno prenosive bolesti. Takva su testiranja nužna svim muškarcima koji prakticiraju istospolni seks, kao i za muškarce i žene koje su spolno aktivne s više nego jednim partnerom.

 

Više na temu Analni seks pročitajte u Enciklopediji seksualnosti!