Rak testisa

Bolesti koje mogu snaći vaš penis!

20.05.2009 | Antonio B

Penis je doista manje osjetljiv od vagine, ali ipak ga mogu pogoditi brojne opasne bolesti. Nemojte propustiti informirati se koje!

 

 

bolesti penisa

Erekcija koja ne splašnjava može biti vrlo neugodna stvar, koja zahtijeva hitni odlazak liječniku. (jlp)

 

Više na temu Bolesti penisa i testisa pročitajte u Enciklopediji seksualnosti!

 

Bolesti penisa: Upala glavića

Balanitis je upala glavića penisa i kožice, što posebno vrijedi za neobrezane muškarce, koji o intimnoj higijeni upravo zbog toga bmoraju voditi veću brigu. Može je uzrokovati zaraza gljivicom kandidom, koja je istina karakterističnija za upale vagine, ali se tijekom posljednjih godina uspješno seli i na muške spolne organe. Jednako tako upalu uzrokuje nedostatna osobna higijena, dakle nedovoljno i premalo precizno pranje spolnog uda, koji je posebno osjetljiv ispod kožice. Do upale može doći i zbog kondoma koji sadrže spermicid, trljanja uz odjeću, korištenja antiseptika i nećete vjerovati - i prekomjerno pranje može oštetiti penis na najosjetljivijim dijelovima. Osobito ako koristite neku grublju spužvu. Dodatne teškoće uzrokuje i preuska kožica, koja onemogućava precizno pranje, što dakako može dovesti do zaostajanja nečistoće i posljedično nastanka upale. Balanitis se najjednostavnije liječi redovitim pranjem glavića penisa i lijekovima što ih propiše liječnik. Ako vam se ovaj problem pojavljuje vrlo često, dobro je čak razmisliti o obrezivanju penisa. Ako vam upalu uzrokuju samo kondomi sa spermicidom, koji dakako još dodatno spriječava mogućnost začeća jer uništi spermije, preporučujemo vam samo hipoalergene kondome.

Bolesti penisa: Krv u spermi

To se javlja vrlo rijetko i posljedica je puknuća sitnih žilica u mokraćovodu za vrijeme erekcije. Ta puknuća obično brzo zarastu i krv se pojavi samo jednom ili recimo dva puta, što znači da se ne treba odmah uspaničiti. Ako se teškoća ponavlja više puta i redovito, treba dakako odmah otići liječniku koji će vam pregledati prostatu i izmjeriti krvni tlak. Upravo je povišeni krvni tlak u dosta slučajeva razlog za krv u vašoj spermi. I pazite, stanje može izliječiti i nekoliko dana spolne apstinencije.

 


bolesti penisa, krv u spermi

Ako u svojoj spermi otkrijete krv, nemojte odmah paničariti. (jlp)

 

Bolesti penisa: Preuska kožica

Kožica je obično preuska kod malih dječaka i nikako je ne smijemo na silu vući natrag i naprijed. U puno se slučajeva sama proširi kada se dječak razvije u muškarca, a ako se to ne dogodi, potrebna je operacija. Takvo stanje stručno nazivamo fimoza, a zbog nje dolazi do bolnih erekcija i onemogućena je normalna seksualna aktivnost. Posljedica može biti i prije spomenuti balanitis kada jednostavno nije moguće prati glavić, pa liječnik obično predlaže obrezivanje penisa.

Bolesti penisa: Bolna erekcija

I tako zvani priapizam je prilično rijetka pojava, gdje penis ostane uzdignut i nakon orgazma, što znači da počne boljeti i uopće ne želi splasnuti. Kako vam je poznato, nabreknuće penisa pojavi se kada se u spužvastom tkivu penisa nagomila krv. Kada krv oteče, penis splasne i vrati se u normalno stanje. Kod priapizma se to, jasno, ne dogodi, što znači da krv i dalje ostaje u udu. Potrebno je hitno liječenje, jer se u protivnom mogu pojaviti trajna oštećenja penisa. Do priapizma dolazi obično zbog uzimanja lijekova protiv impotencije, a može se pojaviti i kod bolesnika sa srpastom anemijom stanica, dakle s urođenom bolešću crvenih krvnih stanica.

 

bolesti penisa, upala

I kondomi sa spermicidom mogu uzrokovati upalu penisa. (jlp)

 

Bolesti penisa: Rak na penisu

Rak se na penisu pojavljuje vrlo rijetko. A ako se pojavi, napadne prije svega neobrezane muškarce, koji vode premalo računa o intimnoj higijeni. Među prvim simptomima su bradavičasto čvorasto tkivo na glaviću uda ili bolna lezija na glaviću. Muškarac koji opazi takvu promjenu mora hitno liječniku, iako se može raditi i o vrlo sličnim simptomima neke spolno prenosive bolesti. Kao i kod drugih vrsta raka, i kod ove je vrste mogućnost ozdravljenja veća ako se bolest otkrije vrlo rano i blagovremeno.

 

 

Pratite nas na Facebooku!