Peyronijeva bolest

Peyronijeva bolest (zakrivljenost penisa)

15.04.2013 | Tanja Foršek

Riječ je o snažnom i bolnom iskrivljavanu muškog spolnog uda, koje obično nastane zbog nespretnih ozljeda penisa i donosi izuzetno neugodne posljedice - prije svega za spolnost. Više o tome...

 

 

peyronijeva bolest

(PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Spolne teškoće muškaraca puno su prikrivenije od ženskih, ali ne toliko zbog znakova i posljedica koliko zbog uvjerenosti muškog roda da je zapravo nemoguće da ih snađe bilo kakva bolest povezana s njihovim spolnim udom.Upravo zato jako nerado zatraže savjet i odgovarajuću stručnu pomoć. Ali teškoće ipak postoje, a pogađaju kako nositelja bolesti tako i partnera, vezu i ne na posljednjem mjestu i samu kvalitetu (spolnog) života.Pogledajmo stoga jednu od spolnih bolesti muškaraca koja upravo neugodno zna zagorčati seksualni život. Riječ je o Peyronijevoj bolesti.

Što je Peyronijeva bolest i kako nastane?

Peyronijeva bolest je neugodno i nepoželjno iskrivljavanje uda prilikom erekcije, zbog koga muškarci ne mogu imati spolne odnose. U ovojnici brecilnih tijela počinju nastajati otvrdnuća što ih najčešće uzrokuju mala oštećenja tkiva u penisu. Ta su oštećenja obično posljedica nepoželjnih epizoda tijekom erekcije, spolnog odnosa, spremanja penisa u hlače dok je penis još ukrućen, i sl. Oštećeno tkivo nije sposobno akumulirati krv, stoga se ne širi i uzrokuje da se penis iskrivi.

Koji su znaci Peyronijeve bolesti?

Rana najava bolesti su bolne erekcije, ponekad se bol javlja još prije zakrivljenosti. Muškarcima se često dogodi da navečer idu spavati sa zdravim penisom, a sljedeće im se jutro ud prilikom erekcije tako snažno zakrivljuje i svija da ne mogu imati spolne odnose.

Koliko teška može biti bolest?

Spolni ud prilikom erekcije može postati savijen poput otvarača za vađenje plutenih čepova iz boca - to je najgora faza. A ponekad je zakrivljenost jedva vidljiva i ne pruža većeg razloga za brigu, jer ne utječe na sposobnost muškarca za spolni odnos.

Kako liječimo Peyronijevu bolest?

U vrlo blagim slučajevima bol i zakrivljenost što je uzrokuje bolest prolaze same u roku od dva do tri mjeseca, a najčešće se zakrivljenost penisa liječi injekcijama u mesto iskrivljenja. Dobro sredstvo je kažu i uzimanje vitamina E i kreme, što propisuje liječnik. U nekim slučajevima se pogođeno tkivo uklanja operativno, što može dovesti do nekih komplikacija: s operacijom muškarac može na primjer izgubiti sposobnost erekcije. U rijetkim slučajevima potrebno je umetnuti protezu. A inače se kod većine pacijenata radi o rutinskom zahvatu, nakon koga bolesnik još isti dan može ići kući, a njegov spolni ud počne normalno funkcionirati već nakon 6 do 8 tjedana. Svakako se u svim stadijima bolesti preporučuje posjetiti osobnog liječnika, koji će vas uputiti urologu te će vam stručnim znanjem pomoći uspješno izliječiti dobivenu neugodnu bolest. Peyronijevu bolest inače dobije 2 posto muškaraca.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!