Obrezivanje penisa

Obrezivanje penisa je besmiselno

7.07.2009 | Tadej Pačnik

Mnogo djece na svijetu je zbog volje roditelja podvrgnuto obrezivanju penisa. Koji su razlozi za i protiv obrezivanju penisa?

 

 

obrezivanje penisa, masturbacija

Ponegdje su obrezivanjem penisa pokušali spriječiti masturbaciju. (jlp)

 

Pratite nas na Facebooku!

 

Razlozi za obrezivanje

Obrezani muškarci imaju manje probema s higijenom. Penis je cijelo vrijeme suh i pod kožicom se ne skuplja smegma. Posljedično koristi ima i partnerica, jer ima manje mogućnosti za vaginalne upale koje može aktivirati loša higijena muškarca. Obrezani muškarci imaju manje mogućnosti da obole od neke spolne bolesti i čak manju mogućnost za prijenos virusa HIV. Osim medicinskih razloga postoje i estetski, nekima se penis bez kožice više sviđa. Zatim, postoji još cijela gomila uzroka, ponekad je to stvar tradicije, vjerskog uvjerenja, praznovjerja, a nekada se obrezivanje izvodilo kao pokušaj spriječavanja masturbacije. (ZDA)


obrezivanje penisa, koža

Koža na glaviću penisa nije ništa suvišno. Štiti i čuva penis.

Razlozi protiv obrezivanja

I najsnažniji razlog protiv obrezivanja je premalen razlog za obrezivanje. Sve maloprije nabrojano stoji, ali to još uvijek niti izdaleka nije dovoljan razlog da bi se izvodio takav medicinski zahvat. To je slično kao da nasjeckate bademe zato što bi neki mogli biti problematični, izvadite umnjake ili operirate slijepo crijevo kod novorođenčadi. Svi ti organi su izrasline bez poznate nam funkcije, iako nikome ne pada na pamet da sve to odstrani novorođenčetu. Osim toga prepucij ima izuzetno bitnu ulogu i nije potpuno nepotreban. Drugi razlog protiv obrezivanja je etičke prirode. Dijete ima pravo odlučiti o svom vlastitom tijelu, a pri obrezivanju roditelji diraju u to pravo, jer ga ne pitaju za mišljenje. Zahvat je relativno bezbolan, ako ga se izvede pravilno i uz lokalnu anesteziju. Svejedno se postavlja pitanje da li roditelji općenito imaju to pravo. Zadnji argument je estetski. Nekima se penis bez kožice jednostavno ne sviđa.


obrezivanje penisa, kastracija

S kožicom penisa se možemo igrati jer je vrlo rastezljiva.

 

 

Biste li se obrezali kao odrasli? Ako je odgovor niječan, nemojte kastrirati djecu.

Malo je muškaraca koji bi se obrezali kao odrasli. Rana zarasta duže, pri svakoj erekciji nastupa snažna bol. Ako tko to i čini, to čini isključivo iz uistinu zdravstvenih razloga ili dubokog vjerskog uvjerenja. Ako malo promislimo, dijete u sebi još nema duboku vjeru, i zato je teško ocijeniti da li bi se želljelo obrezati. Ako vjera propisuje da bez gole penisove glave ne možeš biti vrijedan milosti, i u tom slučaju možemo pričekati da dijete naraste toliko da samo odluči da li bi željelo biti dio takve milosti. Ako je potrebno djetetu odstraniti kožicu zbog medicinskih razloga, tada nećemo pitati dijete, kao što ne bi niti odraslu osobu.

U osnovi se dakle sva obrezivanja događaju zbog roditelja, njihovih uvjerenja, vjerske ili znanstvene prirode. Tome se suprotstavljaju ljudi koji tu moć roditeljima oduzimaju na osnovu dogovora o dječjim - ljudskim pravima. Neki na to gledaju kao na lijep obred, drugi kao na zvjersko mučenje. U osnovi je to isto kao obrezivanje djevojčica, iako se nad time većina zgražava. Lišavanje dijela tijela se smatra amputacijom ako se radi o ženi, kao sakaćenje. Kod muškaraca nemamo taj osjećaj. Iako je u osnovi ista stvar. Koža penisa, prepucij, je dio penisa. Ako odrežemo dio penisa, neki njegov dio, to je kastracija, čak i ako je bez posljedica. I svi, osim određenih vjernika,  su protiv kastracije ljudi.

 

 

Protiv HIV-a se ne možemo boriti tako da ljudima odrežemo kožu i kažemo - sada si siguran, možeš se seksati. Higijenu muškaraca nećemo povećati tako da im odrežemo dio penisa. To je u osnovi vrlo nazadno mišljenje, koje potpuno zamjenjuje uzroke i posljedice. I ako vjerujete da je Bogu stalo do toga kakav je penis vašeg djeteta, tada je vrijeme za ozbiljno razmišljanje o Bogu. Ako se ne možete povezati sa nekom tradicijom ili etničkom skupinom drugačije nago da kastrirate svoje dijete, trebate razmisliti o svojoj pripadnosti. Ako mislite da će penis vašeg djeteta biti ljepši bez kapice, upitajte se zašto vam je toliko stalo do toga kako će izgledati penis vašeg djeteta.

 

Više na temu Obrezivanje penisa pročitajte u Enciklopediji seksualnosti!