Fimoza

Kada kožica neće preko glavića penisa

25.03.2013 | Špela Kališnik

Riječ je o bolesti fimozi. Pročitajte kako je prepoznajemo, kod koga se javlja i kako je liječiti.

 

 

fimoza 1

Nerazvijenu kožicu kod djeteta ne smijemo na silu povući unatrag. (PhotoXpress)

 

Pridružite nam se i na Facebooku!

 

Izraz dolazi od grčke riječi phimos, što znači otvor cijevi. Uobičajena je kod dojenčadi i malih dječaka i često se bez liječenja sama popravi do puberteta.

Poznajemo tri stupnja fimoze. Prva je prirođena fimoza - kožica je inače uska, jer je sljepljena s glavicom penisa, ali nije preuska i ne uzrokuje nikakve teškoće. Druga je bolesno prirođena fimoza kod koje je kožica tako uska da se ne može povući unatrag niti kada se već odvojila od glavice penisa. Treća je bolesno stanje fimoze,  koje se najčešće javlja kod starijih muškaraca i može biti posljedica dugotrajne upale. Suženu kožicu nije moguće potegnuti preko glavića uda, što može ometati uriniranje i spolno općenje.

Znaci fimoze su:

Urin iz penisa ne ističe u mlazu nego kaplje, uriniranje je bolno, za vrijeme uriniranja se kožica napuhne, dijete niti nakon što navrši četiri godine još ne može prevući kožicu prema natrag. Prilikom rođenja svaki dječak ima kožicu zalijepljenu na sluznicu glavice penisa. Kožica spriječava nastanak upale sluznice – amonijakalnog dermatitisa. Kožica bi se trebala polagano ljuštiti već u dobi od dvije godine, a može i kasnije. Većinom roditelji znaju da je najbolje da prvo potezanje kožice preko penisa obavi pedijatar ili čak urolog. Ako urolog ili liječnik utvrdi da je kod dječaka ili dečka riječ o fimozi, može predlagati obrezivanje penisa. Operacija traje 45 minuta i izvodi se u općoj narkozi, dijete nakon operacije može ići kući.

 

fimoza 2

Postoji okoi 20 različitih načina operiranja fimoze.

 

Postoji okoi 20 različitih načina operiranja fimoze. Osim kirurškog zahvata postoje i drugi načini liječenja fimoze. Liječnik liječenje propisuje u odnosu na stupanj fimoze što je ima dječak. Manje agresivne metode, kod liječenja lakših oblika fimoze su ručno rastezanje kožice i liječenje kortikosteroidima.

Nerazvijenu kožicu kod djeteta ne smijemo na silu povući unatrag zbog "čišćenja" ili zbog nekog drugog razloga, jer bi to oštetilo tkivo koje se razvija. Također i pretjerano pranje sapunom može oštetiti tkivo koje se razvija.

 

Baš sve o seksu - klik na Enciklopediju seksualnosti!