Andropauza

Kako izgleda 'menopauza' kod muškaraca?

25.07.2009 | JP

Jesteli znali da i muškarci imaju svoju menopauzu? Predstavljamo vam andropauzu.Andropauzu uzrokuje opadanje količine testosterona i drugih muških hormona nakon četrdesete godine. (jlp)

Andropauzu uzrokuje opadanje količine testosterona i drugih muških hormona nakon četrdesete godine. (jlp)

 

Što je andropauza?

Hormonalne promjene so neizostavan pratitelj starenja kako kod žena tako i kod muškaraca. Između 40. i 45. godine se naime počinje brže snižavati količina muških hormona zvanih androgeni, a prehodno razdoblje s popratnim simptomima najčešće se naziva ''kriza srednjih godina'' ili čak ''drugo djetinjstvo''. Razina testosterona inače počinje malo opadati već odmah nakon završetka puberteta, nakon tridesete godine koncentracija se snizuje za približno 1% godišnje, a nakon četrdesete za gotovo 2% godišnje. U medicini se ta pojava naziva andropauza.

 

Simptomi andropauze

Andropauza je povezana s cijelim nizom fizioloških promjena. Početni znaci andropauze kod muškaraca javljaju se nakon 40-45 godine starosti, a snažnije izraženi postaju nakon pedesete godine. Kod nekih muškaraca su simptomi andropauze izraženiji, a kod drugih manje izraženi. Ti simptomi mogu biti smanjenje libida, smanjeni broj spolnih odnosa, smetnje erekcije, neplodnost, promjene u tjelesnoj konstituciji, manja dlakavost po licu i tijelu i osteoporoza. Andropauza je dakle obrnuti proces od puberteta. A mogu se pojaviti i psihičke promjene. Anksioznost, smušenost, depresija i umor so češće su prisotni kod muškaraca s nižom koncentracijom testosterona. Navale

vrućine odnosno valunzi kod muškaraca su rijetke, obično ih vidimo samo kod muškaraca s potpunim gubitkom testosterona (nedjelovanje gonada, teškoće s hipofizom, androgena blokada prilikom liječenja raka prostate).

 

Uzroci andropauze

Glavni nadzor hormona je u hipotalamusu, koji se s ravnomjernim izlučivanjem hormona u krv pobrine za pravilno djelovanje hipofize, koja nadzire izlučivanje testosterona u testisima i stimuliranje procesa spermiogeneze u kome nastaje sperma. Uzrok andropauze je znižavanje koncentracije testosterona, hormona koji je odgovoran za razvoj muških karakteristika u pubertetu (dubok glas, rast dlaka...). Brojna istraživanja su tražila mehanizme koji dovode do smanjenog izlučivanja testosterona s godinama. Moguće uzroke so našla u smanjenom odazivu hipotalamusa, smetnjama na razini testisa, smanjenju koncentracije slobodnog, biološki aktivnijeg testosterona, i narušenoj normalnoj oscilaciji koncentracije testosterona.


Andropauza se odražava u smanjenom libidu, smetnjama erekcije, tjelesnim i psihičkim promjenama. (jlp)

Andropauza se odražava u smanjenom libidu, smetnjama erekcije, tjelesnim i psihičkim promjenama. (jlp)


Da li je andropauza uzrok impotencije?

Iako su neke studije dokazale muškarci s većom seksualnom aktivnošću imaju višu koncentraciju testosterona nego oni s manje seksualne aktivnosti, za nastanak smetnji erekcije važni su i ostali psihološki, socijalni i zdravstveni čimbenici, koji prate starenje. Snižena koncentracija testosterona sama po sebi dakle nije dovoljan uzrok impotencije. Analiza sjemene tekućine kod starijih muškaraca obično pokaže smanjeni broj spermija, smanjenu pokretljivost i povećani broj defektnih spermija. Ta otkrića govore da je vjerojatniji uzrok smetnji erekcije određeni stupanj oštećenja testisa. Upravo zbog tih spoznaja izgleda da nadoknađivanje testosterona kod starijih muškaraca ne bi popravilo erektilnu funkciju, no time se mogu ublažiti drugi simptomi andropauze.

Ako biste o liječenju andropauze pomoću testosterona željeli saznati više, nemojte propustiti nastavak u članku, koji će biti objavljen u sljedećim danima.