Pravilan izbor kondoma

Kondomi: Kako ih odabrati?

14.03.2011 | S. J.

Kondomi se izrađuju od raznih materijala, različite su veličine i okusa. Kakvog biste izabrali?

 

 

kondomi

Kondomi mogu biti raznih tekstura, oblika i okusa, te izrađeni od različitih materijala. (PhotoXpress)

 

Pratite nas na Facebooku!

 

Kondomi su one malene gumene stvarčice što ih muškarci prije spolnog odnosa nataknu na nabrekli spolni ud, iako ih često nastoje izbjeći. Jedni zbog toga jer ih "stišću", drugi zbog toga što s njime ne osjećaju dovoljno trenja, treći imaju probleme s prevelikim kondomima, četvrti s alergijama. Ukratko, mogli bismo nabrajati i nabrajati razloge zbog kojih muškarci izbjegavaju kondome. Međutim, kondom je odličan, nadasve kada je riječ o zaštiti od spolno prenosivih bolesti (SPB) kao i jedno od najučinkovitijih pomoćnih sredstava za mehaničko spriječavanje ulijevanja sperme u rodnicu. Uz upotrebu kondoma, tijekom godine dana zatrudni dvanaest od stotinu (88% učinkovitosti) žena, koje su upotrebljavale kondom. Vjerojatnost trudnoće je 1 : 2.500. Ovoga ćemo se puta potanko baviti s pregledom muških kondoma. Započnimo s njihovom veličinom.

Veličina kondoma

Kondomi su različitih veličina. Postoje oni osnovne veličine, onakvi koji se tijesno prilagođavaju veličini penisa, ali i kondomi u XXL izvedbi. Njihova dužina varira od 160 mm pa do 220 mm, a i širine im se razlikuju. Od približno 49 pa na više, pri čemu su neki kondomi tako oblikovani da im širina nije jednaka na glaviću i na korijenu penisa, pa na taj način omogućavaju veću udobnost i užitak. U svakom slučaju, odaberite onaj koji će odgovarati veličini vašeg penisa. Premaleni kondomi mogu puknuti, a preveliki spuznuti s penisa.

Od čega su kondomi izrađeni?

Materijali od kojih su izrađeni kondomi mogu biti različiti. Danas su najčešći kondomi od lateksa (gume), sintetskih masa ili životinjskog tkiva. Svi kondomi jednako uspješno štite od neželjene trudnoće, ali oni životinjskog porijekla nisu toliko učinkoviti u zaštiti od spolno prenosivih bolesti. Za zaštitu od SPB su najpodobniji kondomi napravljeni od lateksa, koji su istovremeno i najdostupniji. Kako cijenom tako i fizički, jer mogu se kupiti u gotovo svakoj trgovini. Ljudi alergični na lateks, koriste kondome napravljene od poliuretana, koji slove kao vrlo tanki, zbog čega ih - jer ne ometaju osjetljivost-upotrebljavaju i parovi koji nisu alergični na lateks. Upotreba poliuretanskih kondoma preporučuje se i onima koji upotrebljavaju kojekakve kreme protiv gljivičnih oboljenja. Kod upotrebe poliuretanskih kondoma se ne govori protiv upotrebe lubrikanata na bazi ulja, ali svejedno radije ostanite kod upotrebe onih na vodenoj osnovi. Naime, oni na uljnoj osnovi oštećuju lateks kondome, pa za svaki slučaj...

Tekstura i okusi kondoma

Kondomi mogu biti glatki ili rebrasti, a mogu biti i nagužvani, što će paru pružiti dodatan užitak tijekom seksanja. Postoje i različiti okusi kondoma, na mentol, bananu, jagodu... O odabiru okusa radije se savjetujte sa svojom partnericom jer, konačno, ona će ga imati u ustima, a vaš joj se odabir okusa ne mora svidjeti, dok joj se neki drugi može toliko svidjeti da ga ne želi izvaditi iz usta. Kondomi su pakirani pojedinačno, i u svakom se paketiću nalazi po jedan. Mogu biti suhi, premazani lubrikantom ili spermicidima. Iako spermicidi još više povećavaju zaštitu od neželjene trudnoće, oni navodno povećavaju mogućnost zaraze virusom HIV-a. naime, nonoksinol-9, koji je sastojak spermicida, mogu uzrokovati iritaciju rodnice, a ona (zbog ozlijeđene sluzokože) je na taj način izvrgnutija virusu HIV-a. Ali, u svakom je slučaju kondom sa spermicidima bolji od nikakvog kondoma.

 

Sve o Kontracepcijskim sredstvima potražite u Enciklopediji seksualnosti!